Futter

Wat
Interaction design
Met
Adobe Xd, web
Jaar
2016

Futter is een fictief sociaal netwerk dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Door middel van Futter kunnen middelbare scholieren op een interactieve manier leren over propaganda, censuur en nepnieuws. Er is gekozen om gebruik te maken van een vertrouwde omgeving voor middelbare scholieren: social media. Met Futter kunnen leerlingen kennis opdoen over de Tweede Wereldoorlog doordat er gebruik wordt gemaakt van echte personen en gebeurtenissen. Bovendien zijn de thema’s van Futter, in het bijzonder nepnieuws, ook erg relevant voor de huidige maatschappij.

Futter

Leerlingen spelen Futter in de klas in korte sessies van ongeveer 5 minuten. Daarna is er ruimte voor discussie. Futter is een tool voor de docent en de docent kiest zelf voor hoe hij/zij dit gebruikt. De content op Futter is gebaseerd op gebeurtenissen uit 1940 tot 1945. Er zijn ruim 2000 profielen van echte mensen uit de oorlog te zien. Voor de docent is er een speciaal dashboard aanwezig waarop per leerling zichtbaar is wat hij/zij leest en doet. Op deze manier kan de docent een goed beeld krijgen van wat leerlingen opgestoken hebben.

Feed
Profiel

Voor het visuele ontwerp van Futter hebben we gekozen voor de stijl van Bauhaus. Deze stijl past in het tijdperk waarin Futter zich afspeelt. De uitdaging was om deze stijl te verwerken in een gebruiksvriendelijk modern interface.

Bauhaus stijl
Bauhaus stijl

Om te kijken of Futter zou werken voor de doelgroep is er een interactief prototype gemaakt en dit is getest bij meerdere middelbare scholieren. Hieruit bleek dat Futter goed aansluit bij onze doelgroep. De leerlingen vonden het een erg leuk en interessant concept. Dit prototype diende ook om de interface te testen.

Experience Design mockup schermen
Login

Uiteindelijk is er een uitgewerkt prototype gemaakt waarop leerlingen hun eigen profiel konden maken en posts maken en lezen. Ook dit prototype is getest, wederom bleek ons concept goed te werken. Ten slotte is er een trailer gemaakt voor Futter.

Trailer logo en HQ
Trailer interface

contact

Jelle Hoogenberg

06 36588711

hoogenberg.jelle@gmail.com